1
Projekt 1

Unikátny fínsky drevodom

Dom na kopci

Názov projektu: Privátny drevodom s výhľadom na pohorie Tríbeč
Štádium projektu: odovzdané klientovi, január 2016
Lokácia: Tekovský región

Drevodom na kľúč sa nachádza na veľkorysom pozemku na kopci, v tesnej blízkosti lesa. Kopcovitý terén si vyžiadal zmenu pôvodného projektu, kedy bolo potrebné vybudovať základovú dosku pre samotnú stavbu. Vznikol tak ďalší priestor, ktorý zatraktívnil celý projekt a zvýšil jeho úžitkovú hodnotu. Pod drevodomom sa teda nachádza suterén, ktorý je využitý ako relaxačná zóna. Vedú k nemu schody, ktoré spájajú hornú terasu patriacu k obytnej časti a spodnú terasu, ktorá priamo prilieha k wellness.

Drevodom je z polárnej borovice a spĺňa všetky parametre zdravého bývania. Hodí sa najmä do horských oblastí, ako dizajnom, materiálovým prevedím, tak aj výbornými tepelno-izolačnými vlastnosťami, ktoré oceníte najmä počas chladivých dní. Vďaka vynikajúcej izolácii stačí dom temperovať.  

Úžitkovú plochu tvorí 120m2 interiéru a 80m2 priliehajúcej krytej terasy v hornej časti drevodomu. Terasy sú prístupné z kuchyne, obývačky a spálne. Zo strany kuchyne slúži terasa počas sezóny ako letná kuchyňa s grilom a jedálenským stolom. Zo strany obývačky a spálne je prístupná druhá časť terasy s hlavným výhľadom na okolité lesy s možnosťou relaxovania v kreslách. Z bočnej strany je nečakaný prístup ku schodom, ktoré vedú k spodnej terase o rozlohe 100m2. Jej využitie oceníte v letných dňoch, kedy sa po otvorení veľkých posuvných okien spojí s wellness. Wellness má nerezový bazén, infra saunu, fínsku saunu, sprchu a malé fittness. Ten krásny výhľad z bazénu na zasnežené kopce nie je fotomontáž, je skutočný. Pozrite si ho v obrázkoch dolu. 

Kuchyňa s obývačkou sú poňaté veľkoryso a tvoria jeden priestor. Vďaka vynikajúcej akustike drevodomu je v priestore umiestnené aj akustické klavírne krídlo. Z dvoch strán je táto spoločenská časť interiéru lemovaná veľkými oknami, pred ktorými je terasa. Sklenené tabule, zvýšený drevený strop, priamy výhľad na terasu a okolité lesy, minimalistické, nerušivé zábradlie - všetky tieto prvky znásobujú veľkosť interiéru.

Široká chodba, ktorá priamo nadväzuje na spoločenskú časť, vedie k súkromnej časti, kde sa nachádza spálňa a kúpeľňa. Spálňa má vďaka zvýšenému stropu vysoký objem vzduchu, čo zvyšuje kvalitu spánku. Čelo postele tvorí samotná drevená stena s vankúšmi. Oproti spálni sa nachádza kúpeľňa, ktorá má rovnako ako celý interiér drevenú podlahu a drevené steny.

 

Share